Voorkom een hoge(re) energierekening

In onze zoektocht naar informatie over het zuinig en duurzaam omgaan met energie, kwamen we ook tegen dat het Toon-Frequent signaal wordt opgeheven. Dat hebben we even uitgezocht.

Heb je een (oude) meter met dag- en nachttarief? Of heb je een boiler, tuin- of portiekverlichting die aangestuurd wordt om ’s avonds aan te springen? Dan moet je even opletten.

TF-signaal

Via het elektriciteitsnet worden deze schakelingen geregeld via het zogeheten TF-signaal (Toon Frequent). Een pieptoontje dat ontvangen wordt door de (oude) dubbeltarief-meter, je tuinverlichting, de boiler… Ook de stadsverlichting (lantaarnpalen) springen aan door zo’n TF-signaal (dit is inmiddels al anders geregeld). Het TF-signaal voor particulieren wordt per 1 juli 2021 opgeheven.

Op de website van Liander werd hierover geschreven:

“TF (toonfrequent) is een verouderde kostbare techniek om dubbeltarief (ook hoog-/laagtarief of piek-/daltarief genoemd) mogelijk te maken. Per 1 juli 2021 zetten de netbeheerders landelijk het TF-signaal uit. Er zijn namelijk nieuwere en betere manieren om te schakelen tussen verschillende tarieven, zoals de slimme meter.” De techniek is niet alleen verouderd, ook komt het signaal tegenwoordig niet goed aan door allerlei veranderingen aan het elektriciteitsnet (o.a. door invoeding van stroom door zonne- en windenergie).

Verouderde techniek

Het opheffen van het TF-signaal wordt snel duidelijk als het gaat om aansturing van verlichting. Die springt domweg niet aan. Bij boilers, waarbij de verwarming van het water in de daluren plaats moet vinden, betekent dit dat ook tijdens de piekuren het water verwarmd wordt hetgeen normaal niet nodig is. Dit leidt tot een hogere energierekening! Als je dit niet in de gaten hebt, kom je er bij de eindafrekening pas achter dat je veel meer moet betalen voor het verwarmen van water.

Ga dus na hoe het zit in je huis en of je boiler en eventueel andere schakelingen rondom de verlichting gebruik maken van het TF-signaal!

Op de website van Liander werd dit geschreven over de boiler: “Ga na of u een elektrische boiler in huis hebt. Dan is de kans aanwezig dat u of een vorige bewoner ervoor gekozen heeft deze via het TF-signaal automatisch te laten schakelen voor de opwarming. Dit geldt niet voor de kleinere close-in boilers die bijvoorbeeld in dekeuken gebruikt worden. Sommige (grote) boilers schakelen automatisch in en uit via het TF-signaal om tijdens de voordeligere nachtelijke daluren op te warmen.”

Oplossingen

Verlichting aan laten springen kan ook aangestuurd worden met een schakelklok. Bij een boiler kan dit in principe ook, maar meestal is daar een meer ingewikkelde schakeling voor nodig (temperatuur mag bijvoorbeeld niet lager worden dan een bepaalde waarde). Kijk even kritisch naar je eigen systeem. Heb je zonnepanelen dan kan het voordeliger zijn om de boiler overdag te laten verwarmen (zeker als het salderen wordt afgebouwd en het voordeliger is om de opgewekte stroom zelf te verbruiken).

Liander vermeld op de website: “Eventuele kosten die u maakt, komen voor uw eigen rekening. Het in- en uitschakelen van een elektrische boiler hoort namelijk niet bij de taken van een netbeheerder.”

Inmiddels heeft deze leverancier een mogelijke oplossing. Je kunt je installateur wijzen op deze mogelijkheid, als particulier kun je dit product niet aanschaffen. Wij willen overigens nogmaals benadrukken dat wij als Duurzaam Altrade geen enkel commercieel belang hebben bij het noemen van producten, wij doen ook niet aan affiliate marketing (noemen van producten zodat je daar een vergoeding voor krijgt).

Links

TF-signaal verdwijnt

Dubbeltarief meter

Tijden dubbeltarief meter

Op welke tijden geldt het dubbeltarief? Er wordt onderscheid gemaakt in ‘Nachttarief’ en ‘Avondtarief’.

Nachttarief – schakeltijden zijn: 

  • Hoog tarief: 7.00 – 23.00.
  • Laag tarief: 23.00 – 7.00, in het weekend en op erkende feestdagen

Avondtarief – schakeltijden zijn:

  • Hoog tarief: 7.00 – 21.00. 
  • Laag tarief: 21.00 – 7.00, in het weekend en op erkende feestdagen.

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .