Noodfonds energie

Tijdelijk Noodfonds Energie

Huishoudens die een probleem hebben om de energierekening te betalen, kunnen vanaf 7 februari terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode.

Wie kan steun aanvragen?

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 4.180 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. 
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. 

Hoeveel steun krijg je dan?

Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. De steun uit het Noodfonds is als volgt:

https://geldfit.nl/tijdelijk-noodfonds-energie/

Hoe aanvragen?

Ga naar deze pagina: Uitleg over het Tijdelijk Noodfonds Energie – Geldfit.

Je doet eerst een check of je een kans maakt op steun. Na de check kun je je aanmelden met je e-mailadres, en doe je de aanvraag op je smartphone of computer.

Achtergrond

Het Noodfonds Energie is een toevoeging aan de Energieroute van Geldfit: geldfit.nl/energie. De Energieroute is een gids die mensen helpt met tips om te besparen en geeft een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen. Huishoudens kunnen ook checken of zij alle regelingen en voorzieningen gebruiken die er voor hen zijn. 

Noodfonds

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Ook Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy hebben een bijdrage aan het fonds gedaan.

Het is een beetje wrang dat energiebedrijven, die nu erg veel winst maken, een noodfonds in het leven hebben geroepen zodat huishoudens de torenhoge energierekening kunnen blijven betalen. De Rijksoverheid betaalt mee aan het Noodfonds met een subsidie van maximaal € 50 miljoen. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het geld dat de energieleveranciers en andere bedrijven in het Noodfonds stoppen. Op dit moment hebben bedrijven en de overheid ieder € 24,5 miljoen in het Noodfonds gestopt. Het Noodfonds beschikt nu over € 49 miljoen. De Rijksoverheid geeft overigens met de ene hand, terwijl de andere hand een flinke extra greep doet in de portemonnee van de burger middels het fors verhogen van de energiebelasting.

Update:

Op deze pagina Tijdelijk Noodfonds Energie kun je lezen dat er inmiddels 37.000 huishoudens een aanvraag hebben gedaan. Daarvan zijn 5.500 aanvragen afgewezen. De overige aanvragen zijn in behandeling. Dat betekent dat energieleveranciers controleren of alle gegevens kloppen. Als alles klopt, word de energierekening verlaagd. Soms hebben we aanvullende informatie nodig. In dat geval neemt het Noodfonds contact op met huishoudens.

Trouw kwam op 9 maart met het bericht Meeste huishoudens in energie-armoede lopen geld uit hulpfonds mis (trouw.nl): enerzijds is er onbekendheid met het noodfonds, anderzijds bleek het indienen van een aanvraag te ingewikkeld. Dat kon tot deze week alleen met een smartphone, door gebruik van een app met DigiD. Voor mensen uit de doelgroep van het noodfonds, deels mensen met weinig of geen digitale vaardigheden, bleek dat te complex.

Aanvraag per computer

Inmiddels is het dus mogelijk om steunaanvragen ook via de computer in te dienen. Om de aanvraagprocedure toegankelijker te maken voor mensen zonder smartphone of app, heeft het Noodfonds de afgelopen tijd hard gewerkt aan de ontwikkeling van een computerversie van de aanvraag. Hierbij heeft het Noodfonds verschillende belangenorganisaties geraadpleegd, zoals de ouderenbond ANBO, KBO-PCOB, de bewindvoerdersbond zoals Horus en de NVVK.

DigiD-Machtiging voor hulpverleners

Voor huishoudens die moeite hebben om de aanvraag zelfstandig in te dienen, heeft het Noodfonds voor hulpverleners, zoals bewindvoerders, mogelijk gemaakt om via DigiD-machtiging een aanvraag in te kunnen dienen. Meer info hierover: Tijdelijk Noodfonds Energie – Veel gestelde vragen

Maand langer open

Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft ook een maand langer open, zodat huishoudens die gebruik maken van de computerversie of nog niet beschikken over DigiD meer tijd hebben om een aanvraag in te dienen. De aanvraagperiode blijft wel hetzelfde, namelijk tot en met 30 april 2023.

Extra mogelijkheden via de Gemeente Nijmegen

Ook via de Gemeente Nijmegen kun je een aanvraag voor het noodfonds indienen: Noodfonds – Nijmegen de winter door – Gemeente Nijmegen.

Nijmegen kent meer mogelijkheden. Mensen met een laag inkomen in Nijmegen kunnen een energietoeslag aanvragen. Met het extra geld kunnen ze hun energierekening makkelijker betalen. U kunt tot en met 30 juni 2023 een aanvraag energietoeslag 2022 indienen.

Ook voor 2023 komt er energietoeslag. Wetgeving wordt pas rond de zomer bekend. Daarom kunt u nu alleen een vooruitbetaling aanvragen.

Zie: Energietoeslag – Laag inkomen, uitkering, vergoedingen – Diensten – Gemeente Nijmegen

Ook studenten kunnen een energietoeslag aanvragen (zie de link hiervoor).

Gemeente Nijmegen helpt u de winter door

Gemeente Nijmegen gaat inwoners, ondernemers en instellingen die financiële problemen hebben door de energiecrisis de winter door helpen. Tot 31 maart 2023 biedt de gemeente hiervoor maatwerk aan. Ook gaat de gemeente meer energiecoaches– en fixers inzetten die kunnen helpen met energiebesparing. Kijk voor alle hulp op nijmegen.nl/dewinterdoor.

Een reactie plaatsen

Login om te reageren.

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .