Energiefixer

Ook in Nijmegen kun je hulp krijgen van een Energiefixer. Dat kan op een tweetal manieren:

  • Sinds augustus 2022 bestaat er in Nijmegen het Project Energiefixers: hiervoor is een aparte projectorganisatie ingericht (voorheen Kombisol, inmiddels Plan-P), waarbij de gemeente de opdrachtgever is. De energiefixers krijgen een vergoeding voor hun werk. Er wordt per wijk gewerkt, vooraf krijgen de bewoners een flyer in de bus waarbij mensen uitgenodigd worden om een energiefixer aan te vragen. Het werk wordt zoveel mogelijk per wijk afgehandeld. Als je in een andere wijk woont, kun je al wel een aanvraag indienen via Huis aanmelden voor EnergieFix – Gemeente Nijmegen.
  • Je kunt een Energiecoach van het Huis van Compassie aanvragen (dit kan via Energiecoach aanvragen – Energieambassadeur Nijmegen): behalve een bezoek en aanbevelingen voor energiebesparing kan de energiecoach indien gewenst regelen dat er een energiefixer komt helpen met een aantal maatregelen.

1. Project Energiefixers

Op woensdag 31 augustus 2022 heeft wethouder duurzaamheid Tobias van Elferen het startschot gegeven voor het project met de Energiefixers. Dat deed hij in de 44e straat Zwanenveld.

Foto: Peter Saras – De Dukenburger

De EnergieFixers begonnen als eerste in de wijken Aldenhof, Meijhorst en Zwanenveld. Inmiddels zijn ze bezig in Hengstdal, andere wijken volgen binnenkort.

De Energiefixers komen, wanneer het de bewoner uitkomt, op bezoek en ze nemen gereedschap en isolatieproducten mee. Daarna gaan ze aan de slag in huis, op basis van de gemaakte afspraken. Ze installeren bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips en geven uitleg hoe de centrale verwarming beter/slimmer is in te stellen. Met het doel om met minder energie het huis warm te krijgen. En de warmte in huis langer vast te houden. Dat scheelt in de portemonnee. De energiefixers zijn helemaal gratis, als bewoner hoef je zelf niets te doen. Een bezoek duurt tussen de twee en vier uur.

Elk huis is anders, maar dit zijn de vijf meest voorkomende maatregelen:

  • reflecterend materiaal achter radiatoren (radiatorfolie)
  • ventilatoren onder de radiator (warmte wordt sneller en beter verspreid)
  • tochtstrips die de kieren dichten
  • de cv slimmer instellen
  • koppelstukjes en/of filters waarmee u water bespaart (o.a. een doorstroombegrenzer voor de douche).

Doelstelling van het project is zo’n 3250 woningen (minimaal 3000) in dit jaar aan te pakken. Plan-P (voorheen Kombisol) en het Huis van Compassie slaan de handen in elkaar om de gemeente Nijmegen te ondersteunen bij het realiseren van deze opgave en werken daarin nauw samen met Bindkracht10. Het Project Energiefixers is een project zonder winstoogmerk.

De Energiefixers worden betaald, de woning wordt gratis ‘gefixt’. Energiebesparing is alleen mogelijk als de bewoners in hun gedrag rekening houden met energieverbruik. Na het werk van de fixers wordt aan de bewoners aangeboden dat een energiecoach van het Huis van Compassie hen kan bezoeken, om te helpen zo energiezuinig mogelijk te zijn.

Het maakt niet uit of u huurt (van bijvoorbeeld Woonwaarts, Talis of Portaal, of van een andere verhuurder) of een eigen huis heeft. Ieder huishouden wordt geholpen!

U kunt zich aanmelden via Huis aanmelden voor EnergieFix – Gemeente Nijmegen. De Energiefixers zijn op dit moment (september 2023) bezig in Hengstdal. Woont u in een andere wijk, dan kunt u zich al wel aanmelden maar kan het even duren voordat de Energiefixers bij u komen.

Stand van zaken:

Rond half maart 2023 waren reeds 2500 woningen onder handen genomen (aldus Joost Smits op de Startbijeenkomst Bewonerssteunpunt Energietransitie – 16 maart 2023 in de Thiemeloods).

Op 4 april 2023 waren 3000 woningen gefixt.

3000 woningen gefixt
Reden voor een feestje in de Duurzaam Wonen winkel in Zwanenveld, vanwaaruit de energiefixers op pad gingen!

2. Energiefixer via energiecoach

Energiecoaches van het Huis van Compassie kunnen inmiddels ook Energiefixers inschakelen, als ze dit wenselijk achten. Deze Energiefixers zijn vrijwilligers van het Huis van Compassie, die al actief waren in het klussenteam van het Huis van Compassie. Zij hebben een korte cursus gehad hoe je o.a. tochtprofielen en radiatorfolie aanbrengt:

Adam legt uit wat er allemaal in de fixers-kar zit.
Uitleg over radiatorfolie aanbrengen

Waar bij het Project Energiefixers ná het fixen een aanbod wordt gedaan voor een energiecoach-bezoek, werkt het hier andersom. Samen met de energiecoach kunt u een energiefixer aanvragen.

Dit zal met name worden aangeboden aan huurders, maar we realiseren ons dat ook woningeigenaren problemen kunnen hebben om de energierekening te voldoen. Ook voor woningeigenaren die in deze situatie zitten, is het mogelijk om een energiefixer in te schakelen.

Wat betreft de maatregelen, werken deze energiefixers eveneens gratis. Ze voeren dezelfde maatregelen uit als bij het Project Energiefixers. Als u vragen heeft, neem gerust contact op via .


Links

Energiefixers Nijmegen – WordPress (luchtdichters.nl)

Wij zoeken EnergieFixers – Talis

Energiefixers aan het werk in Zwanenveld, Meijhorst en Aldenhof (nieuws.nl)

Nijmegen maakt vaart met energiefixers: in halfjaar zeker 3750 huizen energiezuiniger | Nijmegen | gelderlander.nl

Tochtstrips en radiatorfolie: speciale ‘energiefixers’ in Nijmegen helpen je met een lage(re) energierekening | Nijmegen | gelderlander.nl

Aanmelden voor EnergieFixer – Energieloket: energie besparen – Diensten – Gemeente Nijmegen

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .