Energieambassadeur

Energieambassadeur Nijmegen

Naast energiecoaches kennen we in Nijmegen nu ook energieambassadeurs, ook wel Kleurrijke Energieambassadeurs genoemd. Kleurrijk betekent dat we inclusief willen zijn en dat iedereen mee moet kunnen doen.

De energietransitie vraagt om beleid waarin iedereen wordt meegenomen naar een meer duurzame energievoorziening. Het gaat om flinke investeringen en ook om ander gedrag van mensen.

Inclusieve participatie in de energietransitie

De Energieambassadeurs gaan aan de slag om diverse groepen burgers te bereiken, te informeren en te bewegen om mee te gaan doen in de energietransitie. De energieambassadeurs gaan niet alleen voor en mét deze groepen aan de slag om draagvlak te creëren. Energieambassadeurs zullen niet nalaten om bij alle betrokken instanties en partijen duidelijk te maken dat iedereen mee moeten kunnen doen. De energietransitie moet ‘inclusief’ zijn. Energieambassadeurs ondersteunen buurtcomités en organisaties (zoals bijv. woningcorporaties) om bewoners beter te betrekken bij energievraagstukken in de buurt en in de stad, met een focus op inclusief denken en handelen.

Energieambassadeurs gaan waar mogelijk mensen in de buurten helpen om geld te besparen op de energierekening, samen met de Energiecoaches. Energiearmoede is toegenomen sinds de energieprijzen enorm zijn gestegen. Energiebesparende maatregelen helpen mee, ook om bij te dragen aan minder CO2 uitstoot.

Deskundige vrijwilligers

De energieambassadeurs zijn vrijwilligers met diverse culturele achtergronden (zowel sleutelfiguren met een migratieachtergrond als vrijwilligers zonder migratieachtergrond) met affiniteit voor duurzaamheid en energie. Ook hebben zij uiteenlopende netwerken. Deze netwerken zetten zij in om overal contacten te leggen en te informeren over de Nijmeegse plannen om van het gas af te gaan. Tegelijkertijd laten zij ook een positief kritisch geluid horen: inwoners moeten gehoord en gesteund worden waar dat nodig is. Met ons allen maken we Nijmegen klaar voor de toekomst, en de Energieambassadeurs zoeken verbinding om de energietransitie samen aan te pakken. De vrijwilligers werken vanuit het Huis van Compassie Nijmegen, maar zijn verder onafhankelijk. Wel werken zij in nauwe samenwerking met de gemeente, buurtgroepen en organisaties zoals Bindkracht10.

Wethouder Jan Wynia reikt certificaat uit
Wethouder Jan Wijnia reikt certificaat uit aan de eerste Energieambassadeurs in Nijmegen

De Energieambassadeurs zijn mede mogelijk gemaakt door Bureau Wijland, gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland.

Wilt u meer informatie over de Kleurrijke Energieambassadeurs? Mail dan naar .

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .