energiecoach

Energiecoach Nijmegen

Een energiecoach helpt mensen energie besparen, door samen met een collega-energiecoach op bezoek te gaan bij andere Nijmegenaren. De energiecoach geeft mensen praktisch advies over hoe zij kunnen besparen op hun energiekosten: gas, water, elektriciteit. Het gaat daarbij om simpele maatregelen en kleine gedragsaanpassingen.

Een energiecoach gaat met jou een gesprek aan. Je kunt vragen stellen rondom je energieverbruik. Indien je dat wilt loopt de energiecoach samen met jou door de woning. Samen onderzoeken jullie waar er mogelijkheden tot energiebesparing zijn.

Als je dat wilt, kijkt de energiecoach in de meterkast, bespreekt de energierekening(en) met je en praat met je over jouw verbruik en wat je belangrijk vindt. Samen bekijk je wat er kan veranderen. Je krijgt bruikbare en handige tips. Zo’n advies op maat is goed voor je portemonnee én goed voor het milieu. De energiecoach kan na een tijd, indien je dat wilt, nog eens op huisbezoek komen. Samen kijk je dan hoe het lukt met de tips en adviezen.

Een energiecoach is een onafhankelijke vrijwilliger en werkt vooral voor de bewoners zelf. De vrijwilligers die als energiecoach werken, doen dit vanuit het Huis van Compassie Nijmegen. De energiecoaches worden ondersteund vanuit het Huis van Compassie, met een cursus, trainingen en bijeenkomsten waarbij er kennisoverdracht plaatsvindt. De energiecoaches zijn zo goed in staat om te kijken welke energiebesparende maatregelen zinvol zijn in jouw situatie.

Wat doet de energiecoach niet

Een energiecoach van het Huis van Compassie in Nijmegen geeft alleen aanbevelingen rondom simpele maatregelen en kleine aanpassingen in je gedrag rondom energiegebruik. Inmiddels hebben we een heel team van energiecoaches: dit zijn allemaal vrijwilligers.

Energiecoaches van het Huis van Compassie zijn er niet om je te voorzien van gratis advies, als je zelf goed in staat bent om dingen uit te zoeken. Als energiecoaches willen we vooral onze tijd steken in mensen die onze hulp hard nodig hebben omdat ze te maken hebben met energiearmoede. We zijn ons ervan bewust dat het hierbij niet alleen om huurders gaat. Ook als woningeigenaar kun je te maken krijgen met de situatie dat je problemen hebt om je energierekening te betalen en dat je niet in staat bent om een betaalde energieadviseur (zie ook hieronder) in te schakelen.

Bij de aanmeldprocedure vragen we om aan te geven of je woningeigenaar bent. Dat helpt ons mee om in te schatten hoe we je het beste kunnen helpen. Voor woningeigenaren zijn er allerlei subsidiepotjes. Veel van onze energiecoaches weten veel en hebben een hoog kennisniveau. Ze willen hun kennis graag inzetten om je te helpen. Een aantal coaches zijn bouwtechnisch geschoold en deskundig genoeg om een gesprek te voeren over grote aanpassingen aan de woning, zoals zonnepanelen, een warmtepomp of grote isolatiemaatregelen. Daarmee kun je een idee krijgen over wat er allemaal mogelijk is. Maar onze energiecoaches zullen hun aanbevelingen beperken tot de kleine maatregelen en advies over gedrag rondom zo zuinig mogelijk om te gaan met energie.

Heb je als woningeigenaar behoefte aan meer, moet je in Nijmegen e.o. op zoek gaan naar een energieadviseur. Je kunt ook terecht bij de gemeente, bij de Adviseur Duurzaam Wonen. Heb je een eigen huis, kijk dan ook eens op Nijmeegs EnergieBespaarAdvies (NEBA).

Bij met name huurders zal de energiecoach beoordelen of het nodig is om energiefixers in te schakelen. Deze zullen dan concrete energiebesparende maatregelen aanbrengen, zoals tochtprofielen en radiatorfolie.

Hulp van een energiecoach inschakelen?

Wil je graag een energiecoach op bezoek, om je te helpen met energiebesparende maatregelen en om te weten wat je kunt doen om je energieverbruik omlaag te krijgen?

Zelf energiecoach worden?

Als je interesse hebt om zelf energiecoach te worden, neem dan contact op via .

We gaan dan eerst even met je in gesprek of we je kunnen inpassen in het team. Er wordt op korte termijn geen cursus georganiseerd, wel zijn er in de komende tijd diverse verdiepingstrainingen voor de bestaande groep energiecoaches. Als je interesse hebt om energiecoach te worden, ben je van harte welkom. We zoeken samen wel uit hoe je kunt aansluiten bij de groep en wat er nog voor jou nodig is om je in te werken.

Links

Energiecoaches in de media: Energiecoaches en ambassadeurs in de media – Energieambassadeur Nijmegen

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .